top of page
  • Foto van schrijvermkiratideboer

Cannelés de Bordeaux

Bijgewerkt op: 17 nov. 2022

Vorig jaar is denk een jaar geweest van grote veranderingen en ik moest me denk ik even acclimatiseren. Inmiddels begin ik weer wat tijd te nemen voor koken, mijn grote liefde. Zo heb ik weer allerlei inspiratie en ideeën in mijn hoofd die ik weer hier wil uitschrijven.


Afgelopen Kerstvakantie was ik een paar daagjes in Luik in een hele schattige eco Tiny House. Toen we na een lange dag in de stad thuiskwamen lagen er "huisgemaakte Cannelés" voor ons op tafel. Ik had dit nog nooit geproefd en het was ontzettend lekker. Knapperig aan de buitenkant en romig aan de binnenkant. De rum maakt het bijna een beetje kruidig. Dit moest het eerste recept van 2022 worden!



Het recept vergt wat voorbereidingstijd en wat kanttekeningen. Het beslag moet namelijk na bereiding minimaal 72 uur in de koelkast staan. Verder heb je vormpjes nodig voor de Cannelés, je kan hiervoor ouderwetse koperen vormpjes gebruiken. Deze moet je "inbranden" voor gebruik en deze zijn soms lastig te storten. Ik gebruik de iets modernere variant, namelijk siliconen vormpjes. Deze zijn zo goed als foolproof, mits je de oven in het begin heel hoog zet en daarna laat nagaren op een lagere temperatuur.


Hier komt het recept.


Bereidingstijd: 15 min bereidingstijd + circa 72 uur in de koelkast & 1 uur en 10 min oventijd


Ingrediënten

  • 500 ml volle melk

  • 50 g boter

  • 1/2 tl vanille extract

  • 1 vanillestokje

  • 100 g bloem

  • 250 g poedersuiker

  • ½ tl zout

  • 2 eieren

  • 2 eidooiers

  • 20 ml bruine rum

  • bakspray, olie of boter om in te vetten


Instructies

1. Smelt de boter in een pannetje, doe de melk en het vanille extract erbij. Snijd het vanillestokje open en schraap de binnenkant eruit en doe het ook in het pannetje. Breng dit al roerend aan de kook. Haal hierna van het vuur en laat het een beetje afkoelen.


2. Meng in een kommetje de 2 eieren en de 2 eidooiers met elkaar. Neem een kom en doe er de bloem, poedersuiker en het zout in.

3. Voeg de licht afgekoelde melk toe aan de bloem en meng goed door elkaar, doe hierna snel de eieren erbij en mix met een garde. Ga snel te werk, want je wil niet dat de eieren gaan stollen. Je hoeft het beslag alleen te mengen, kijk uit dat je er geen lucht in klopt!

4. Haal het beslag door een fijne zeef en roer de bruine rum erdoorheen. Dek het af met folie en laat het minimaal 72 uur in de koelkast.


Het bakken van de Cannelés met een siliconen vorm


Nadat je het beslag uit de koelkast hebt gehaald, roer je het nog even door tot het weer een gladde massa is. Doe het in een schenkbeker.


Verwarm de oven voor op 250°C. Zet de Cannelés vormpjes op een rooster. Ik spray de vorm met bakspray, zodat ze straks nog makkelijker uit de vorm zullen glijden. Vul de siliconen vorm net niet tot de rand met het beslag en zet ze in de oven.


Geef de Cannelés een "booty blast" van 10 minuten op 250°C. Zet daarna de oven lager op 180°C en bak ze nog 1 uur.


Laat de Cannelés na het bakken 15 min afkoelen voordat je ze stort, laat ze daarna nog 15 min afkoelen buiten de vorm. De buitenkant zal krokant zijn, terwijl de binnenkant lekker zacht en bijna pudding achtig blijft.


Bon appetit!


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vol-au-vent

Post: Blog2_Post
bottom of page